Här kommer vi att lägga in referat från våra Logekvällar

2020-02-12

Logekväll, årsmöte och parentation

Andra onsdagen i månaden samlades vi som brukligt till Logeafton. Denna kväll skulle vi klara oss utan vår Mästare och tjänstgörande mästare var FSM Fredrik Lemón. 

Kvällen började som vanligt med mingel i baren med "kôrv mä brô" .  Årsmötet leddes av Mikael Prenler och han lotsade oss på ett säkert och effektivt sätt igenom årsmötesförhandlingarna.

Under middagen berättade Anders Mathsson om planerna för årets speedway event i Avesta som är planerat att ske tisdagen den 26 maj.


2020-01-08

Logekväll med besök från Väntjänsten

Efter en skön och avkopplande jul- och nyårsledighet var det dags för 2020-talets första logekväll hos Gagnrad. Logen besöktes förutom 24 bröder i Gagnrad, av Ordens Kansler och Ordens Curator samt Åke Ekstam, Gondler och Göran Mattissen, Valhall.

Förutom mingel i baren med "kôrv mä brô" och allehanda drycker, ritus i kapitelsalen och brödramåltid, så hade vi denna gång besök från Väntjänsten i Borlänge.

Bifrostorden genom Gagnrad överlämnade en gåva till Väntjänsten. Väntjänsten i Borlänge är en ideell förening som ställer upp som stöd och hjälp till äldre ensamma människor som är i behov av det.

2019-04-10   

Logemöte Grad III

Fr v Stig Skärström, Tommy Pemer, M Allan Löwenhamn och recipiend Lars-Gunnar Eriksson.
Fr v Stig Skärström, Tommy Pemer, M Allan Löwenhamn och recipiend Lars-Gunnar Eriksson.

Andra onsdagen i april samlades vi som vanligt till ett logemöte i sann Gagnradsanda. Dvs en stämningsfull ritus och en trevligt brödramåltid. 

Recipiend var Lars-Gunnar Eriksson. Vår ålderman Stig Skärström erhöll Logens Belöningstecken. 

Logen gästades av Tommy Pemer från logen nr 2 Eyrabro. Eyrabro är den första Grundlogen som bildades i Bifrostorden.


2019-03-13

Logemöte Grad V

M Allan Löwenhamn, Rec Robert Östberg och Åke Björk
M Allan Löwenhamn, Rec Robert Östberg och Åke Björk

Onsdagskvällen den 13:e mars samlades vi, 18 bröder varav 1 recipient i logen 19 Gagnrad, till en som vi hoppades trevlig och njutbar kväll i Trohetens grad. Recipienten, Robert Östberg, som för kvällen även skulle vara munskänk var förväntansfull inför att få sin högsta grad i grundlogen. I baren erbjöds bl a "körv mä brö" och tillhörande dryck innan vi samlades i kapitelsalen för kvällens ritus.

Vid den efterföljande brödramåltiden kunde vi tjänstgörande bröder som fått nya eller andra befattningar slappna av och njuta av den goda maten och dryckerna. Recipienten Robert Östberg höll ett fint och tänkvärt tal om Trohet, hur viktigt det är att man är juste och trofast i alla skeenden i livet mot alla som man möter.

Vid brödramåltiden avtackades vår avgående skrivare Åke Danielsson med en stor blombukett, som han var mycket väl värd efter sina 14 år som skrivare inom logen. Åke sade vid sitt tal att varje gång som M sade "Skrivare..... så ryckte jag till men insåg att det var inte mig han menade". Dessvärre var Åke ofin nog att vinna 2 av 3 priser i kvällens lotteri.

2019-02-13

Logemöte med mästarinstallation och årsmöte

M Allan Löwenhamn, Robert Östberg och OI Allan Jensen
M Allan Löwenhamn, Robert Östberg och OI Allan Jensen

Kvällen började med årsmöte där broder Mikael Prenler säkert och effektivt lotsade oss bröder igenom årsmötesförhandlingarna.

Allan Löwenhamn återvaldes som M på två år. OI delade ut Logernas Belöningstecken till Robert Östberg.

M avtackade Åke Danielsson som varit logens S i 14 år.

OI Allan Jensen framförde vid sitt tal på samkvämet, sina tankar om det vikande medlemsantalet och påtalade att det är minst lika viktigt att logernas medlemmar försöker engagera och bättre ta hand om de bröder som normalt inte kommer på logekvällarna, som att söka nya bröder till logerna.

Broder Åke Ekstam från logen 28 Gondler berättade om det riksting som Gondler kommer att arrangera i Kalmar 2020. Rikstinget i Kalmar sammanfaller med 500-års firandet av Gustav Wasa´s landstigning i Kalmar 1520.

2018-09-12 Gradgivning Grad I

Onsdagen den 12 september hade Gagnrad sin första logekväll för hösten 2018. Vi var 20 st bröder och logen gästades av broder Åke Ekstam från logen Gondler.

Vår intendent meddelade på onsdagseftermiddagen att han var förhindrad att deltaga, så vi var några nya som hjälpte till att ställa iordning kapitelsalen under Åke Björk´s ledning.

Kvällen började som vanligt med mingel i baren. Kl 19 samlades vi kapitelsalen för ritus med Grad I utan recipient och den utfördes på sedvanligt sätt, dvs på ett bra sätt trots att flera tjänstgörande bröder hade fått förhinder och som ersattes med andra bröder under fenomförandet av ritus.

Därefter satte vi oss till bords och avnjöt en god måltid bestående av kräftor och västerbottenspaj med tillbehör samt därtill tillhörande drycker.

2018-02-14 Loge utan reception samt Årsmöte

Kvällen började som vanligt med att 28 bröder träffades i baren kl 18.00 för lite mingel. Vi hade besök av SLM / Thomas Lindkvist från Tirfing.

Kl 19 började årsmötet som leddes med bravur av Mikael Prenler.

Därefter genomfördes ritus på ett bra och högtidligt sätt. Logernas belöningstecken delades ut till 3 bröder.

Därefter satte vi oss till bords och åt en god middag och med mycket diskussioner och trevlig samvaro.

2018-01-17 Gradgivning Grad II 

När Logens Mästare Allan Löwenhamn njuter av varma vinder och silar solvarm sand mellan tårna får vi övriga Gagnradsbröder nöja oss med ishavsvindar och yrsnö innanför kragen. Vi har däremot något som han saknar nämligen värmen och gemenskapen inom logen. Logen besöktes av bröder från Avesta i söder till Sveg i norr.

Tf Mästare Ingemar Grufman genomförde förtjänstfullt en mycket stämningsfull gradgivning och tog upp Broder Lars-Gunnar Eriksson till vänskapens grad. Det kan nämnas att broder Lars-Gunnar har sin son som fadder.

Denna kväll saknade vi inte enbart vår mästare utan även vår servitris. Vi fick därför hjälpas åt att duka fram den smakliga brödramåltiden som buffé och i sann vänskaplig anda diska och städa efter oss.

Tf. M tackade i sitt tal alla tjänstgörande Bröder för hjälpen. I sitt tacktal framhöll kvällens recipiend att han från första stund känt vänskap inom logen och att han ser fram emot sin fortsatta vandring.

I lotteriet gick två vinster till kvällens Mästare och för ovanlighetens skull ingen vinst till bröderna från Avesta.

Julfest 13 december 2017

På Luciadagen, den 13:e december hade vi i Gagnrad vår Julfest.

Som vanligt började kvällen med lite mingel. Innan julbordet attackerades av hungriga bröder med damer så hade vår munskänk Robert ordnat med glöggprovning. Robert berättade engagerat om de 4 olika glöggsorterna som vi fick prova.

Därefter var det dags för att äta av godsakerna på julbordet med alla tillbehör som hör till.

Som vanligt hade vi en mycket trevlig afton med mycket sång och skratt och högt i tak.